1. dsc_0527„В търсене на истината за светлината“ е научната драматизация, с която учениците от група по „Забавна физика“ при ПГМЕТ Троян се класираха на престижното ВТОРО място на шестото издание на фестивала „Наука на сцената 6“.
  dsc07139Това е огромен успех, защото фестивала е едно от най-престижните научни събития. Провежда се на всеки две години.
  Националният фестивал е продължение на Европейската програма „Science on stage“ и неговата основна цел е да предизвика и повишава интереса на ученици от всички етапи на училищното образование, включително и предучилищно към природните науки, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера. Това се постига чрез непрекъснато повишаване на нивото на образованието по научните дисциплини – физика и астрономия, химия, биология, математика и информатика, с което се повишава и научната грамотност на цялото общество. Целта, която си поставя националният фестивал е подобряване качеството на преподаване на научните дисциплини от учителите. Той дава възможност на учителите да обменят иновативни идеи, образователни методики и опит и ги запознава със съвременните научни постижения.

  Основната цел на програмата Наука на сцената е да повиши нивото на преподаване на естествените науки, което води до едно по-добре научно образовано общество и насочва повече млади хора към кариери в науката, инженерните и технологични дисциплини.
  350 начални и гимназиални учители от 27 европейски страни, в това число и България, ще имат възможност да представят своите идеи и проекти на щандове, работни семинари, презентации и изпълнения на сцена, свързани с възможността учителите да покажат, че физиката, астрономията, химията, биологията и математиката могат да бъдат интересни и полезни. Условието за това е, те да се представят по достъпен и оригинален начин и да разкриват възможностите и перспективите, които науката предоставя.
  Всички участници във фестивала трябва да представят по най-атрактивен начин проекти базирани на изследователски подход при обучението по една от определените от Международния организационен комитет (МОК) теми:
  Науката и устойчивото развитие на света
        Проекти, в които науката се използва за изучаване на глобалните проблеми и на проблемите на околната среда
        Въвличаща наука
        Проекти, които въвличат активното участие на ученици от всякакъв произход
        Иновации в обучението по науки
        Проекти, които използват нови технологии и техники на преподаване
        Творчество в научното обучение
        Проекти, които са изключително творчески и иновативни в преподаването на научните дисциплини
        Науката и нейните приложения
        Проекти, които изграждат силни връзки на фундаменталните с приложните науки и индустрията
        Международно сътрудничество
  Проекти, създадени в международно сътрудничество.
  В сегашното издание участваха 111 ученици от 31 училища. Ловешка област бе представена само от нашия отбор. Фестивала се проведе в три дни 28-30.10. Отличени бяха общо 9 проекта. Нашият получи адмирации за задълбочените проучвания по проблемите на светлината и оригиналния сценарий. Получихме покана за участие на Националната конференция по въпросите на обучението по Физика и сега очакваме решението на международното жури, което ще отсее 7 измежду 9-те проекта, които ще се представят на международния форум в Дебрецен, Унгария през юни 2017г.
  Председател на организационния комитет е проф.Ана Георгиева зам-председател на Съюза на Физиците в България, а почетен председател на журито проф.Иван Лалов /човека,благодарение на който страната започва да участва в конкурса/. В журито участваха и учени от съюзите на физиците, химиците, на биолозите и на математиците в България.
  Ние представихме с помощта на машината на времето и нашия пътешественик във времето /Мариян Гадевски от 9а клас/всички учени, допринесли за изграждане теорията за светлината и нейния вълново-корпускулярен дуализъм. Учениците се превъплатиха в Аристотел и Айнщайн /Петър Линков от 10а клас/, Нютон /Васил Спиров 10а клас/, Хук /Николай Тонев 11а клас/, Парди и Юнг /Преслав Пелтешки 10а клас/, Галилей и Хюйгенс /Габриел Димов 10а клас/, Максуел /Христин Гатев 10а клас/ и двамата водещи Пламен Найденов и Радостин Кисьов от 11а клас.
  Специален пратеник на ПГМЕТ Прес бе Тодор Спасов.

Благодаря на:
Веска Вачкова – Старши учител по История и география за консултацията по историческата достоверност на материалите
Инж. Марин Радевски за финансовата и логистична подкрепа
Г-жа Радка Бончевска – Директор ПГМЕТ и преподавателите от училището за разбирането и подкрепата
Г-жа Станка Марешка – секретар на Читалище „Наука -1870“ за съдействието по костюми и репетиции
Теодор Лука – за режисьорската намеса
Владимир Киров – художник за декорацията на машината на времето
Г-жа Пламена Сиракова за съдействието по изработване машината на времето

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s