morkowenaПродукти

За блата:

4 яйца
100 г кафява захар
150 г бяла захар
120 мл олио
100 мл портокалов сок
кората на 1 портокал
280 г брашно
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
300 г фино настъргани моркови
1 намачкан банан
50 г печени натрошени орехи
50 г стафиди, накиснати в ром

За крема:
500 г маскарпоне (на стайна температура)
500 г заквасена сметана
100 г пудра захар

За измазване:
150 г меко масло
300 г маскарпоне (на стайна температура)
200 г пудра захар
настъргана портокалова кора

За украса:
1 белтък
150 г пудра захар
1-2 капки лимонов сок
сладкарски бои

 

 

Начин на приготвяне

Сухите съставки – брашно, бакпулвер, сода, сол и канела, се смесват. От тях 2 с.л. се отделят, за да се смесят с ядките и стафидите, за да не потънат на дъното на тавата. Яйцата и захарта се разбиват, докато увеличат обема си и се получи гъст крем. Към тях постепенно се добавят олиото, портокаловият сок и кората. Добавя се сухата смес и всичко се разбърква добре. Накрая се добавят морковите и намачканият банан, орехите и стафидите. Сместа се разбърква много добре. Готовата смес се изсипва в две форми (20 см), чиито дъно и страни са покрити с хартия за печене.

Блатовете се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 1 час. Проверява се с дървено шишче готовността на блата – трябва да излезе сухо, да няма полепнало тесто. Блатовете се оставят във формата, докато изстинат, след това се прехвърля върху метална скара и се разрязват на половина, за да се получат 4 блата.

Маскарпонето, сметаната и пудрата захар се разбъркват добре, докато се получи пухкав крем. В тортен ринг се поставя блат и се разпределя част от крема, така се процедира с всички блатове, като се завършва с блат, който не се измазва с крем. Тортата се поставя в хладилник за 3-4 часа.

Маслото се разбива с пудрата захар, постепенно се добавя крем сиренето и портокаловата кора. Кремът се разбърква, докато сместа стане хомогенна. След като се отстрани рингът, тортата се измазва добре отгоре и отстрани с крема. Заглажда се добре с шпатула.

Част от крема (3-4 с.л.) се отделя и оцветява с кафява сладкарска боя. Поставя се в пош с звездовиден накрайник и се шприцова стъблото на дървото и клоните.

Белтъкът се разбива с миксер и се добавят 1-2 капки лимонов сок и се разбиват до образуване на пяна. Постепенно се добавят пресята пудра захар и се разбива до получаване на гъста, лъскава смес. Полученият айсинг се оцветява в жълт, оранжев, червен и зелен цвят. Слага се в малки пошове, отрязва се върха им и се шприцоват малки точки (колкото грахово зърно) от всеки цвят върху хартия за печене. Към всеки цвят може да се добави малко и от другите цветове, за да се получи преливане на цветовете. С върха на нож или шпатула от единият край на точките се издърпва сместа, така че да се получи листо. Оформените листа се оставят да съхнат.

За оформяне на короната на дървото се шприцова малко маслен крем или от белтъченият крем, за да се закрепят листата към тортата. Редят се едно по едно, докато се получи хубава, цветна палитра от листа.

Севдалина Нейкова
Advertisements