pgmet1Пътищата за провокиране любознателността и активиране вниманието на учениците е истинско предизвикателство във времето на нови технологии и лавинообразна информация, достъпна за младите хора с едно кликване върху екрана.

От няколко години в часовете по история в ПГМЕТ – Троян стана традиция да се използват елементи  на  образователна драма. През изминалата учебна година с ученици  от десетите класове бе изпробвана иновативна педагогическа технология. Тя се изразява в следното: учениците участваха в подготовката на сценарии и представяне на драматизации на значими исторически събития от Съвременната история – Втора световна война и периодът на Студената война, които се изучават в този клас.

Те с удоволствие се превъплъщаваха в образите на известни исторически личности като: Чърчил, Сталин, Рузвелт и др. След драматизираните събития бяха срещата на Сталин и Чърчил, при която те си поделят Източна Европа на зони на влияние; заседание от Потсдамската конференция, на което се обсъжда отношението на победителите във Втората световна война към България; заседание на презедента кенеди със съветници по въпросите на сигурността по време на Карибската криза и др.

През тази година учениците от тези класове – вече единадесетокласници, с интерес изучават история на България. Те с удоволствие  продължават да драматизират исторически събития и личности от нашето минало.

На 03.11.2016г. Тодор Спасов от 11а клас и Анна Мирчева от 11в клас, в образите на княз Симеон и неговата сест12345ра  – княгиня Анна, представиха на своите съученици същността на явлението „Златен век на българската култура”.  Чрез разказ  и мултимедийна презентация единадесетокласниците  се пренесоха  в симеоновата столица Преслав. Запознаха се с образци на средновековната архитектура като: Тронната палата, Кръглата църква и др.

Освен това Анна и Тодор представиха видните книжовници от Преславската школа: Йоан Екзарх, К. Преславски, Черноризец Храбър и Йоан Екзарх.

345Учениците с интерес изслушаха разказа за начина, по който са се създавали книгите през средновековието. Стигнаха до извода за тяхната голяма голяма художествена и материална стойност.

Поднасянето на учебната информация, чрез пресъздаване на исторически личности, създаде прекрасна атмосфера, както в часовете, така и дълго след тях.

ГАЛЕРИЯ ОТ СНИМКИ  МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s