Много интерсен интерактивен открит урок  се състоя в Информационно-културен център Троян днес. Той беше подготвен от преподавателите Теодора Дудева и Веска Вачкова  и ученици от ПГМЕТ  ТроянАтрактивното заглавие“Математика на праистория с C14″  привлече доста публика. Гости бяха Минчо Христов от РИО, г-жа Поля Димова-заместник- кмет на Община Троян. Интересът бе голям, защото урокът обхвана няколко учебни предмета. Целия филм може да гледате  по-долу

Урокът обедини по нетрадиционен, но елегантен  начин проблеми и теми от три учебни дисциплини: История и цивилизация, математика и физика и астрономия.

Чрез интересна драматизация, в която учениците играха самите себе си, публиката си припомни любопитни факти за най-древните селища по нашите земи и се  запозна се със свойствата на въглерод С – 14.

Пресечната точка между историята и математиката се оказа датирането на възрастта на историческа находка – кост,  чрез решаването на задача от геометрична прогресия. Измерването на количеството въглерод  С – 14 и изчисляването чрез няколко формули – от геометрична прогресия и на Закона за радиоактивното разпадане, се оказа точен начин на датиране, с който учениците от Професионалната гимназия по механоелектротехника впечатлиха гостите на открития урок.

Като нагледни материали бяха показани лимец /един от най-старите видове пшеница, отглеждана по нашите земи/, каменна сол /богатството на праисторическите хора/ и различни форми на въглерода като графит, въглен и диаманти.

Галерия от снимки може да видите ТУК

Поетесата и преподавателка по български език във Врабево, Цветана Качерилска  подари две свои книги. А от името на общината г-жа Велева изказа своето задоволство и дари също с 3 ценни книги  младежите. Минчо Христов от Рио  бе видимо развълнуван от  урока и начинът му на поднасяне. Пожела това да не е последен, и да има още такива изяви. Директорката на ПГМЕТ също бе много доволна от показаното.

Учениците  се бях подготвили много добре, водени от техните учители. И за финал на урока хапнахме вкусна питка правена от бабата на ученик, който участва в урока.Така отбелязахме и Андреевден-мечкин ден .

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s