imen-denНа осми декември Българската православна църква почита Свети Стамат. Тогава имен ден имат всички, които носят имената Стамат и Стамо. На този ден в България честваме и Студентския празник.

 

Денят в религиозно отношение е свързан с отбелязването на паметта по стар стил на Светите Седмочисленици, сред които е и свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование. На 8 декември 1476 г. папа Сикст IV проглася деня за празник на непорочното зачатие.

Честването на празника започва още през 1903 година, когато единственото Висше училище тогава в Княжество България има 15-годишнина от своето основаване. От този ден датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма матер на 30 ноември 1902 г.

След 1944 година обаче празника е отменен и заменен със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.
Почти 20 години по-късно, през 1962 година, празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите, което се е състояло на 28 октомври 1994 година, официално е взето решението, денят осми декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

Има традиция от години на този ден, студентите да празнуват – и минали, и настоящи. Ето защо ние от Dnes.co.uk казваме Честит празник  на всички минали и настоящи колеги, и приятно изкарване на празника.

 

 

Реклами